Vaillinaista ihmettelyä

Poliittiset irtopisteet ja taivaallinen mustavalkoisuus

 

Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että Kreikan kriisin todellisen ratkaisun on löydyttävä jotakin sellaista reittiä, joka rikkoo vallitsevan status quon. Olkoon ratkaisu sitten lainojen anteeksianto isossa mittakaavassa tai Grexit jollakin menetelmällä. Nykyiseen status quohon perustuvat lisälainat eivät ratkaise mitään - kaikki jotka niitä kannattavat ratkaisuna kriisiin voidaan tavalla tai toisella leimata pölhöpopulisteiksi - IMHO.

Haluaisin kuitenkin kysyä, mikä muu tavoite on poliittisten irtopisteiden keräämisellä esimerkiksi tähän tyyliin (http://anttikoskela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/200186-timo-soini-kaansi-taas-takkinsa), kuin sirkushuvin kansalle tarjoaminen? Samalla tavalla kuin esimerkiksi  SDP:n takuutuksien jatkuvalla esiinnostolla (tiettyjen tahojen toimesta), tällä takinkäännöstä syyllistämisellä ei ole mitään asioita edistävää merkitystä. Sirkushuvia näillä kyllä irtoaa - ja kansa kiittää. 

Kyllä minuakin harmittaa, että PS ei pitänytkään kiinni siitä mitä olivat sanoneet, mutta pitäisikö tässä nyt alkaa aikuisten oikeasti soittamaan känkkäränkkää repeatilla, iskemään kepillä ja syömään rusinaa? Muuttaisiko minun kiukuttelu jotain? Tarjoaako joku muu puolue välittömästi parempia ja ikuisempia lupauksia takinkääntämättömyydestä? Ja asiallisena kysymyksenä: olisiko Euromaiden kansa Kreikka 3-tukipakettiin muuttunut siksi, että PS olisi vastustanut sitä?

Olisi tietysti hienoa, jos voisimme sekä omassa elämässämme että poliittisessa päätöksenteossa noudattaa täydellistä mustavalkoisuutta. Kaikki olisi niin paljon helpompaa. Ihan eri asia on, minkälaisia seuraamuksia itse kukin yksilönä tai puolueet ryhmänä ihmisiä joutuisivat kohtaamaan tuon mustavalkoisuuden takia. Onko joku puolue tai ihminen tähän valmis - no compromise? 

Mielestäni tuo takinkääntämisen määrittely poliittisessa toiminnassa on hieman vaikeaa - jos ei tarkastella asiaa absoluuttisesta vaan realistisesta, tosielämän tapahtumiin perustuvasta näkökulmasta. Määritelkää tämä ihmeessä, se on varmasti mielenkiintoinen keskustelu itsessään!

Poliittista teatteria seuratessa joutuu kyllä välillä kärvistelemään todella syvissä vesissä, etenkin siksi, että teatteriesityksiä vetävät vuorotellen kaikkien puolueiden kannattajat ja erilaiset puolueviskaalit. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Ei onnistunut Soini saamaan oikeutta äänestää vastaan, ei edes äänestää tyhjää. Aikaisempien hallitusten toimesta näitä erioikeuksia on kyllä jaeltu.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kun kovaa puhuu, kovaa kysytään. Se on mustavalkoista.

Harri Wahlroos

Juuri näin. Kun siis kaikki puhuvat aina vuorollaan kovaa ja kaikilta kysytään vuorotelleen kovaa, onko se jotain muuta kuin sirkushuvia kansalle?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Ei ole muuta - tästä syystä passi on hyvä pitää voimassa, sillä ratkaisuja ei nykyinen demokraattinen järjestelmämme kykene tekemään. Ratkaisujen sijaan pelataan aina seuraavia vaaleja.

Vastenmielistä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kun ei ole minkään puolueen jäsen, ei ole intoa osallistua sirkushuveihin.

Sen sijaan Suomen tulevaisuudesta on moni huolissaan niin kauan kuin EU toimii nykyisin periaattein eli vastoin omiakin periaatteitaan ja perussopimuksiaan, ja niin kauan kuin €uroalueen ongelmiin ei uskalleta edes Suomessa suhtautua asian vaatimalla vakavuudella. Se vaatisi raskaiden virheiden - joko tahallisten tai tahattomien - myöntämisen pitkässä päätöksentekoketjussa.

Siksi tavallisen kansalaisen kannattaa jatka asian seuraamista, kuten ennekin, esim.:
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/euro-hajoaa-kute...

Kreikan ja €uron kohtaloon liittyvät tosiasiat on tunnettu ainakin viiden vuoden ajan, mutta silti on toimittu päin vastoin kuin tilanne edellyttäisi. Se on häpeäksi Suomen päättäjille - aivan erityisesti vuodesta 2009 eteenpäin.

Harri Wahlroos

Näinkin. Miksi älykkäät, kai jotkut myös viisaat poliitikot toteuttavat tätä jatkuvaa karnevaalia? Olemmeko edelleen yhtä persoja sirkukselle kuin antiikin roomassa?

Kari Ahveninen

Demarit tarjoavat nyt mustavalkoisuutta, kun alkaa epätoivo iskemään kannatuslukujen alentuessa koko ajan. Mutta kun vertaa demarien toimintaa aikaisemmalta ajalta nykyiseen, niin näyttää että heiltä on tuo "punainen lanka" kadonnut melko täydellisesti. Ei olla rehellisiä enää edes itselleen.

Politiikan teko on aina ollut enemmän tai vähemmän sovittelemista ja kompromissien tekoa, toisinaan jopa lehmänkauppoja. Mutta pakko on sopia, sillä jos vain yksi instanssi tekee päätöksiä niin päädytään samaan mistä itäinen naapurimme on koettanut päästä pois.

Joskus nöösinä sitä ajatteli itsekin maailmaan melko mustavalkoisesti, mutta iän ja kokemuksen karttuessa sitä on havainnut että ei se maailma ole mustavalkoinen: Siihen väliin mahtuu harmaan sävyjä koko kirjo.

Silloin olisi aiheellista koettaa sovitella niin että se palvelisi kansan ja kansakunnan etua, ei niin että se palvelisi politiikan/poliitikon tai puolueen etua.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Haluaisin kuitenkin kysyä, mikä muu tavoite on poliittisten irtopisteiden keräämisellä"

Joku ihmeen liittovaltio josta kukaan ei halua puhua koska ajatuskin on utopiaa. Kyse on vähän samasta kuin jehovan todistajien ihannemaailmasta.

Harri Wahlroos

Tässä iltalehden aamun sirkushuvit (http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015081420177513_u...). Timo Soini ja PS ovat siis yhtä surkeita takinkääntäjiä ja lupausten pettäjiä kuin kaikki muutkin, M.O.T.

Harri Wahlroos

Tässä iltasanomien analyysiä asiasta (http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-143951361057...). IS:n mukaan "vain yksi neljän suuren puolueen puheenjohtajista oli rehellinen". Näkemys tuokin, että puolueiden puheenjohtajien rehellisyys linkin "vaaligrillissä" määriteltiin eilen tehdyn päätöksen valossa. Mustaa ja valkoista.

Mika Selin

Osa kansaa luuli oikeasti että Soini olisi erilainen politiikko kuin muut. Siksi pettymys on niin suuri. Nyt ei äänestäjillä ole todellista vaihtoehtoa koska kaikki ovat tukipakettien puolella. Ja näin ollen itse siirryn nukkuviin. Tyhjän saa pyytämättäkin.

Käyttäjän AriKuivanen kuva
Ari Kuivanen

Vaihtoehdot ovat todella vähissä tämän Soinin takinkäännön jälkeen.Itse äänestin persuja koska uskoin etteivät he lähde mukaan kannattamaan tätä eurosekoilua.Nyt suoraan sanoen v...taa.Nukkuvien puolue taitaa saada uusia kannattajia runsaasti.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä on surullista katsoa näiden mölyäjien ja nukkuvien kommentointia, ei ole pienintäkään käsitystä miten noita päätöksiä tehdään. Jos Soini ei olisi tämän Kreikan takia vienyt puoluettaan hallitukseen, olis huuto olliut valtava, miten ei uskalleta ottaa vastuuta jne.

Se on surullista lukea kuinka täällä Suomessa keskitytään mustamaalaamiseen ja toisista vikojen etsimiseen, siinä vaan silloin tahtoo käydä niin, että se omakaan agneda ei tule kenellekään selville.

Huvittavinta tässä Kreikan viimeisimmässä paketissa on Demareiden vastustaminen, voiko enemmän populistista ja hävettävää toimintaa olla, he ovat itse nämä kaikki rakentaneet ja nyt taktisista syistä vastustetaan. Uskooko tuollaista politiikka enää kukaan, on se niin hävettävää.

Suomi on kyttäysyhteiskunta, jossa toisten asiat ovat aina kiinnostavampia kuin omat, ja mitä huonommin toisella menee, sen parempi.

Vihreille täytyy kyllä nostaa hattua, ovat ottaneet selkeästi opposition johtajuuden, eivät tölvi ja syljeskele joka suuntaan ja ajavat omaa linjaansa. Se onko linjalla kannatusta se näkyy myöhemmin, mutta tuo tyyli on arvostettavaa ja politikoille sopivaa. Tästä vosi muutama demarikin ottaa oppia.

Vasemmiston kokonaiskannatus on alle Keskustan kannatuksen, kyllä luulisi nykyisessä heikossa taloudellisessa tilanteessa olevan vasemmistolle kysyntää, taitaa vaan olla niin, ettei ehdi toisten haukkumiselta, sitä omaa linjaa esitellä.

Tässä kun muutamat ovat ilmoittaneet pettyneensä Soinin toimiin ja ilmoittaneet, etteivät enää persuja äänestä, olisi ihan mielenkiintoista tietää mihinkä tukipakettivastaiseen suuntaan ääni sitten siirtyy...

Harri Wahlroos

Sanoisin ennemmin, että on surullista katsoa tätä poliittista teatteria kokonaisuutena. Ihan samaan typeryyteen sortuvat kaikkien puolueen toimijat ja kannattajat.

Ilman populismia nykyinen edustuksellinen (ja puoluekuriin perustuva) demokratia ei mielestäni voisi toimia. Jos kukaan (puolue) ei pyrkisi kansansuosioon nostamalla vahvasti esille (myös) kansankiihotuksen keinoin oman kannattakuntansa agendaa, mitään eroja ei kansa puolueiden välillä koskaan näkisikään.

Tässä kontekstissa SDP:n edustaja voi suoralla naamalla todeta: "Ei kai se demareiden vika ole, että Timo Soini lähettää rahaa Kreikkaan?"

Tässäpä se mitä alunperin ihmettelenkin, eli mitä tällä kaikealla saavutetaan?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Soinin agenta selviää kyllä, kun lukee puolueen säännöt, sillä Soini yksin puolue päätöksenteossa, muut ovat maksavia jäseniä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Kreikan kriisi" on poliittinen, ei taloudellinen, kriisi. Se on EKP:n ja EU:n hallinto- ja valtakriisi.

Kreikka pärjää hyvon, "kriisillä" ei ole ollut käytännössä mitään suoria vaikutuksia Kreikan talouteen. Kauppa käy, niin tuonti kuin vienti, ja raha vaihtaa omistajaa. Kreikan keskuspankin kultavaranto on edelleen noin 2,5 kertainen Suomeen verrattuna, ja "velka" lähinnä järjettömien diskonntauskorkojen, ei pääomavelan, seurausta.

Tsipras pelaa kovaa peliä ja tietää, ettei voi hävitä. EKP pelaa kovaa peliä ja pelkää, että karvas tappio on edessä.

Harri Wahlroos

Kiitos kommentista. Blogin aiheena on kuitenkin poliittisten irtopisteiden keruu, poliittinen teatteri ja se täydellinen mustavalkoisuus jota harrastamme. Kreikka 3-tukilaina toimi vain viitekehyksenä tälle pohdinnalle, kun siihen liittyvällä suuren valiokunnan päätöksellä nyt revitellään.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Aivan, ja Stubb kertoo olevansa "kiitollinen" valiokunnan päätöksestä. Mitä valiokunta on oikeastaan päättänyt, missä asiassa ja millä valtuuksilla? EUn päätöksentekojärjestelmässä ministerien kokouksessa ministeri päättää, ei eduskunnan valiokunta. Jos taas ono kyse Suomen antamasta rahasta, siitä päättää eduskunta, ei valiokunta. EKPssakaan tuolla valiokunnalla ja sen päätöksillä ei ole sijaa.

Teatteria, tosiaan, ja menee kansaan kuin väärä raha (!).

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #23

Heyno on mestari kiertämään kehää puhuen ja tuoden esiin koko ajan asioita, joista blogissa ei ole ollut kysymys.
Hassua pyöritellä asiaa valtuuskysymysten taakse: Ministeri voi vastata päättämisestä EU:ssa. Silti hallituksen ja yksittäisen ministerinkin on nautittava eduskunnan luottamusta. EU-asiat puolestaan käsitellään eduskunnan suuressa valiokunnassa. On hyvä, että ministerillä on neuvottelumandaatti selvillä ennen sopimista.

Mutta josko palattaisiin takaisin tuohon blogin aiheeseen: poliittiseen teatteriin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #29

Sitähän tuossa Stubbin toiminnassa juuri on kyse: teatterista. Stubb siirtää vastuun omasta päätöksenteostaan elimelle, jolla ei ole valtaa päättää asiassa mitään. Jos se ei ole teatteria, mikä on?

Heli Hämäläinen

Laskepa huviksesi miten paljon rahaa palaa ja mitä sillä olisi saatu investoituna Suomeen?

Nyt pitää kaivaa paikatkin hampaista, jotta saadaan rahat tähän keräykseen. Maa on lamassa ja deflaatiossa ja elvytysrahat Kreikassa.

Ihan ilman mitään populismia, voisi katsoa asiaa muullakin kuin sillä housujen sokealla silmällä.

Harri Wahlroos

Tuota noin..."ihan ilman mitään populismia" yhdistettynä kommenttiin jossa puhut siitä miten "nyt pitää kaivaa paikatkin hampaista". Are you serious? :)

Harri Wahlroos Vastaus kommenttiin #20

Kiitos linkistä. Eli jos ymmärsin oikein, niin mustavalkoisessa maailmassa noita leikkauksia ei de facto tässä ja nyt tapahtuisi, jos suuren valiokunnan päätös olisi ollut toinen?

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #21

Ymmärrät varmaan, että fiskaalisissa asioissa valtion budjetti on kokonaisuus, johon tulee rahaa eri lähteistä että rahaa käytetään eri käyttötarkoityksiin. Kirjanpidon termein rahan lähteet eli kredit on rahan käyttö debet. Nyt rahaa käytetään EVM:n rahoittamiseen ja tilanteessa missä ei voida lisävelkaantua, rahan vaihtoehtoista käyttöä kansanterveyteen karsitaan. Mikäli velkaantumista eli liian suurta rahan käyttöä ei suitsittaisi ei tarvitsisi säästää hampaista.

Edit: Itse pidän populismina sitä ettei Kreikalla olisi mitään vaikutusta valtion velkaantumiseen. Rahan käyttö naamioidaan milloin minkin kirjainhirviön taakse ja sanotaan ettei niihin voi koskea, koska ei voi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kreikkalaiset kannattavat eurossa pysymistä. Siksi Grexit ei tule kysymykseen. Niin yksinkertaista se on ja pitääkin olla.

Vastuulliset poliitikot olisivat toteuttaneet "lainojen anteeksiannon isossa mittakaavassa" jo vuonna 2011 tai jopa aiemmin. Nyt se on kuulemma taas syksyn keskustelu.

Poliitikon silmä kantaa vain muutaman vuoden päähän, seuraaviin vaaleihin asti. Kiusaus lykätä kaikki vaikeat päätökset seuraajien vastuulle on hirmuinen.

http://www.welt.de/wirtschaft/article145196789/War...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

On hyvä, että Snellman viittaa aiempiin ratkaisuihin:
"Vastuulliset poliitikot olisivat toteuttaneet "lainojen anteeksiannon isossa mittakaavassa" jo vuonna 2011 tai jopa aiemmin."
---
Tätä lainojen anteeksiantoa ehdotettiin jo vuonna 2010, mutta silloin ns. vastuulliset poliitikot hylkäsivät sen ehdotuksen (alla) ja sanoivat, että se on populismia:
"Kreikalla ei ole mitään mahdollisuuksia maksaa lainoja takaisin, vaan ne ajan oloon annetaan anteeksi!"
http://timosoini.fi/2010/05/missa-eu-siella-ongelma/

Hassua on, että nyt, kun "jo vuonna 2011 tai jopa aiemmin" toimineilla "vastuullisilla poliitikoilla" ei ole enää itse tekemiensä huonojen valintojen jälkeen liikkumatilaa, eikä parempia vaihtoehtoja, niin tänään kaikki operaatiot - myös "lainojen anteeksianto isossa mittakaavassa" - tulevat maksamaan rutosti enemmän kuin esim. "jo vuonna 2011 tai jopa aiemmin". Euron ensimmäistä kriisiä kuvasi myös Erkki Toivanen 6.5.2010:
https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Kansalaisilla kuitenkin taitaa olla melko hyvä muisti.
Kreikan lainakanta oli keväällä 2010 vielä pieni osa nykyisestä ja me tiedämme, että mm. Saksalla ja Ranskalla olisi ollut varaa pääomittaa itse omat vaikeuksiin joutuneet pankkinsa, niin halutessaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kaikki puolueet ovat nykyään enempi vähempi populisteja, mallia varmaan otettu persuista :)

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Obaman väitetyistä flip-flop –tapauksista (poliittinen linjanmuutos, takinkääntö) laaditaan koko ajan Top Ten –listoja, ja niistä on syntynyt myös rantasandaaliteollisuuden (”flip-flop”) haara, ks. kuvia:

https://www.google.fi/search?q=obama+flip+flops&bi...

Tämä on tyypillistä amerikkalaista poliittista propagandaa: kaivetaan esille lausumia jossa poliittinen vastustaja ensin sanoi noin, ja näytetään kuinka hän nyt hän sanoo ja tekee päinvastoin. Tämä on yksi tapa käydä poliittista kamppailua, ja tätä nyt halutaan Suomessa soveltaa juuri Soiniin. Poliittiset päätöksentekijät on kuitenkin valittu tekemään ratkaisuja ja tarvittaessa muuttamaan kantaansa.

(Mielestäni Soinin pahin ja anteeksiantamaton takinkääntö, flip-flop, on ydinvoimakanta ja erityisesti tämän Rosatom hankkeen aiheuttaminen.)

Toimituksen poiminnat