Vaillinaista ihmettelyä

Politikointia by Mr. Harakka

 

Kirjoitan tämän avauksen siksi, että keskustelu asiasta itse blogissa johon tämä liittyy (http://timoharakka1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204138-jarjestelmanmuutos-y...) menisi liiaksi ohi ko. blogin sisällöstä.

Tosiaan mielestäni Timo Harakka kirjoitti muuten varsin hyvän avauksen, mutta sortui sen viimeisessä lauseessa (IMO) populistiseen ja älyllisesti epärehelliseen toteamukseen:

"Hallituksella on kansan mandaatti. Mutta äänestäjät eivät äänestäneet järjestelmänmuutosta. "

Kuten toin esille blogin kommenttiosiossa, lienee kiistaton fakta, että kukaan äänestäjä ei ole voinut äänestää juuri tämän hallituksen tekemistä muutoksista. Sen sijaan todella moni on äänestänyt jotakin puoluetta siinä toivossa, että mahdollisimman moni kyseisen puolueen vaaliohjelmassa mainittu tavoite menisi läpi. Kukaan puolue taas vastaavasti ei ole antanu ehdotonsa sitoumusta siitä, että se ajaisi tai saisi läpi jotakin antamaansa lupausta - juuri siinä muodossa kuin se on annettu. 

Mielestäni Timo Andersson toi tässä kommentissa (http://timoharakka1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204138-jarjestelmanmuutos-y...) hyvin esille sitä problematiikkaa, joka liittyy tämänhetkiseen vaalijärjestelmään (tai siihen lainsäädäntöön, johon meidän edustuksellinen demokratiamme perustuu). 


Ensinnä: mielestäni nyt on täysin toissijaista alkaa vaalimkampanjoimaan sillä, kenen takki on kääntynyt, mikä puolue on toteuttanut kuinkakin paljon ja miltä osin  ennen äänten laskua tehtyä vaaliohjelmaa. Laadukkaan analyysin siitä miten kukin puolue on pystynyt toimenpiteiden vaikutuksilla mitattuna toteuttamaan vaaliohjelmaa voi tehdä vasta siinä vaiheessa, kun toimenpiteiden vaikutukse on selvillä.

-> odotan mielenkiinnolla että joku tekee six-packin puolueiden vaaliohjelmia ja six-pack hallituksen toimeenpanemien muutosten vaikutusten välisen suhteen analyysin. Toisin sanoen: miten paljon minkäkin six-packiin osallistuneen puolueen ennen vaaleja tekemän vaaliohjelman tavoitteet heijastuvat niissä tosiasiallisissa vaikutuksissa, jotka ovat six-packin kaudella aikaansaatuja. (helppo homma ja yksinkertaista?)

Toisekseen: joko demokratiamme toimii ja silloin Timo Harakan esittämä näkemys siitä että joku on/ei ole äänestänyt jotain tiettyä muutosta koskien on väärä. Tai vaihtoehtoisesti demokratiamme ei toimi, ja kansalaiset ovat tietämättääm äänestäneet nimenomaan siitä, mitä joku vielä äänestysvaiheessa tuntematon hallitus saa/ei saa tehdä.

Jos demokratiamme ei toimi ja Harakka on oikeassa - asialle pitää kai tehdä jotain itse demokratian vuoksi, eikä poliittisten irtopisteiden takia. 

Kolmanneksi: olisiko tässäkin yhteiskunnassa tarve suuremmalle suoralle demokratialle? Jos koko yhteiskuntaa koskettavista päätöksistä, kuten TES-yleissitovudesta, maahanmuutosta, Euro-jäsenyydestä tms. voitaisiin päättää vähemmällä poliittisella pelleilyllä, se voisi edesauttaa muutosten aikaansaamista. Tästä pitäisi toki kirjoittaa tarkemmin (suora demokratia), mutta se on ihan oman tekstinsä aihe (ja joku on tehnyt sen jo minua paremmin - saa laittaa linkkejä varteenotettaviin teksteihin). 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat